Pristatome šeimos verslo „Cuddle-Cuddle“ įkūrėjus Dalių ir Aya Kazlauskus. Dalius lietuvis, Aya gimusi tekančios saulės šalyje – Japonije, tačiau skirtingos kultūros netrukdo vystyti bendro verslo. Pokalbio metu aptarėme, ko lietuviams derėtų pasimokyti iš Japonų kultūros ir kuo ypatingi lietuvių kūrėjų darbai traukiantys užsienio šalių dėmesį. Interviu apie kultūrų skirtumus, verslą ir sušius. Kur Vilniuje gaminami skaniausi sušiai, sužinosite jau netrukus.
Papasakokite, kaip gimė idėja „cuddle-cuddle.com“?
Aya: Keliaudami po Lietuvos pajūrį pamatėme daug įdomių, mielų rankų darbo gaminių. Tada pamaniau, kad japonams būtų įdomūs Lietuvoje gaminami produktai.
Kas sunkiausia šeimos versle?
Dalius: Sunkumų nėra. Tai mus dar labiau suvienija kaip šeimą, nes siekiame vieno bendro tikslo.
Jūs labiau orientuojatės į Japonijos rinką. Kuo ypatingas japonų skonis ir stilius, ar jis labai skiriasi nuo lietuviško?
Dalius: Pasirinkome dvi kryptis: pirma, tai Japonija, antra- didžiosios anglakalbės šalys JAV, Jungtinė Karalystė, Kanada.
Kalbant apie Japoniją, anksčiau japonų skoniui didelę įtaką turėjo Amerikos prekiniai ženklai, tačiau pastarąjį dešimtmeti japonai vis labiau atranda Europą bei Lietuvą ir joje gaminamus aukštos kokybės produktus. Japonams išties patinka Europoje pagaminti geros kokybės produktai, pasižymintys jaukiu dizainu ir gera medžiagų kokybe.
Koks šiuo metu mėgstamiausias Jūsų parduodamas produktas?
Dalius: Mėgstam viską, tačiau mums patiems patinka, kai gaminyje naujai atgimsta natūralios medžiagos, pavyzdžiui iš bambuko siūlo numegzti aksesuarai vyrams.
arba iš mums gerai pažįstamo lino audinio gaminami įdėklai kompiuteriams
Ką labiausiai mėgsta japonai iš Jūsų darbų?
Aya: Produktai, kuriuose panaudotas veltinis, linas, medis ir kitos natūralios medžiagos.
Kokių dizainerių darbus siūlote savo asortimente?
Aya: Dirbama daugiausia ne su dizaineriais, o su nedideliais gamintojais- kūrėjais. Siūlome skirtingus gaminius ir visi jie savotiškai įdomūs.
Kaip atsirenkate dizainerius ir jų darbus, kurie bus parduodami Jūsų tinklalapyje? Kokius reikalavimus keliate?
Dalius: Šiuo metu dirbame tik su lietuviais, tačiau vėliau planuojame pasiūlyti užsienio rinkoms Latvijos ir Estijos gamintojų produktus. Ieškodami partnerių pagrindinį dėmesį skiriame produkto kokybei, originalumui bei galimybei pagaminti tą patį produktą daugiau, negu vieną kartą. (šypsosi)
Aya, kaip sekasi gyventi Vilniuje? Ar sunku pritapti prie kitokios kultūros? Kas yra sunkiausia?
Aya: Gyventi sekasi gerai, čia gražu, daug žalumos (šypsosi), tačiau labai trūksta šviežių, geros kokybės maisto produktų, ypač žuvies ir kitų jūros gėrybių.
Kur Lietuvoje geriausias japoniškas sušis?
Aya: geriausias sušis? Kai aš jį gaminu pati. (šypsosi) Tada naudoju gerus ir kokybiškus produktus, nes lietuviški sušiai mažai ką turi bendro su tikrais japoniškais. Lietuviškos kavinės naudoja per daug ingredientų, o tikrame suši turi atsiskleisti tikrasis šviežių produktų skonis.
Ko lietuviai galėtų pasimokyti iš japonų tautos ir atvirksčiai?
Aya: Lietuviams praverstų pasisemti verslo bendravimo kultūros žinių, o japonams pasimokyti mažiau dirbti, o daugiau ilsėtis (šypsosi). Japonijoje dažniausia dirbamos ilgos darbo valandos ir beveik jokių atostogų.
Asta yra šio puslapio administratorė. Atsakymai į klausimus yra paremti ekspertinėmis žiniomis ar internete prieinama informacija.