Atsakymas #1:
Potraukis šokoladui yra labai dažnas dalykas, bet ar tikrai galima pasidaryti nuo jo priklausomam? Paprastai mes jaučiame potraukį kokiam nors maistui ne iš alkio, o dėl tam tikrų emocinių būsenų – nuobodulio, nerimo arba depresijos. Potraukį šokoladui dažniau jaučia moterys, ir daug jų save apibūdina kaip „šokoholikes“.
Kai valgome saldų ir turintį daug riebalų maistą, įskaitant šokoladą, išsiskiria serotoninas, dėl kurio pasijuntame laimingesni. Tai iš dalies paaiškina, kodėl potraukis šokoladui labiau būdingas rudeninei depresijai arba priešmenstruaciniam sindromui. Daugeliui moterų tai būna susiję su mėnesinių ciklu, kas leidžia manyti, kad to pagrindas yra hormonai. Tyrimai parodė, kad žmonės gali pasidaryti priklausomi nuo cukraus ir riebalų, esančių greitame maiste. Prinstono universiteto (JAV) mokslininkas Johnas Hoebelis atrado, kad žiurkės, šeriamos cukrumi, pašalinus cukrų pradėdavo nerimauti. Tarp simptomų būdavo ir kalenimas dantimis bei drebulys – panašiai kaip žmonėms, kuriems pasireiškia nikotino ar morfino abstinencija. Dr. Hoebelis mano, kad maistas, turintis daug riebalų, stimuliuoja smegenyse esančių opioidų, arba „malonumo chemikalų“, gamybą.
Šokoladas turi keletą biologiškai aktyvių ingredientų, kurie gali sukelti nenormalų elgesį arba psichologinius pokyčius, kaip ir kitos priklausomybę sukeliančios medžiagos. Tamperės universiteto Suomijoje mokslininkai atrado, kad žmonės, vadinantys save priklausomais nuo šokolado, daugiau seilėdavosi ir nerimaudavo, kai matydavo šokoladą, jų nuotaika tada būdavo blogesnė. Tyrėjai padarė išvadą, kad priklausomi nuo šokolado žmonės turi įprastų priklausomybių požymių, nes juos šokoladas traukia, jų elgesys, susijęs su mityba, būna neįprastas ir nuotaika nenormali.
Nors tarp šokolado valgymo ir narkotikų vartojimo yra panašumų, paprastai tyrėjai mano, kad „priklausomybė šokoladui“ nėra tikra priklausomybė. Nors šokolade yra medžiagų, kurios galėtų pakeisti nuotaiką, jų yra dar didesniais kiekiais ir mažiau patraukliame maiste, tokiame kaip brokoliai. Potraukį šokoladui paaiškina jo skonio savybių kombinacija – saldumas, tekstūra ir aromatas, taip pat cheminės bei maistinės medžiagos, kartu su hormoniniais ir nuotaikos svyravimais. Šokoladas laikomas kažkuo, kas traukia, bet kam reikėtų atsispirti. Todėl galima manyti, kad potraukis jam yra labiau kultūrinis negu fizinis reiškinys. Mus iš visų pusių atakuoja reklamos, parduotuvėse būna didžiulis maisto pasirinkimas, daugybė kaloringo maisto, ir lieknėjimo manija. Šiuolaikinio gyvenimo stresas verčia mus griebtis maisto, kad galėtume pasiguosti, o tada tenka laikytis dietų. Dėl to ir šokoladas atrodo toks patrauklus.
Atsakymas #2:
Žinau, kad susivaldyti valgant šokoladą yra labai sunku ir daugelis sako, kad jie negali valdyti savo poreikių šokoladui, sako, jog yra „šokoladoholiku“ – yra priklausomi nuo šokolado. Bet, deja, psichologas Peter Rogers iš Bristolio universiteto Didžiojoje Britanijoje teigia, jog priklausomybė saldumynams neegzistuoja. Jis tvirtina, kad nuo šokolado mes negalime tapti priklausomi. Taip šokolado sudėtyje yra medžiagų, kurio pasiekia smegenis ir sukelia malonumo jausmą, bet šių medžiagų taip pat yra ir sūryje, o juk apie priklausomybę nuo sūrio negirdime 🙂
Asta yra šio puslapio administratorė. Atsakymai į klausimus yra paremti ekspertinėmis žiniomis ar internete prieinama informacija.