Amerikoje atliekami tyrimai atskleidė, jog kalakutienos mėsa yra žymiai sveikesnė ir naudingesnė žmogaus organizmui. Ir ne dėl to, kad kalakutai būtų šeriami geresniu pašaru, o dėl to, kad:
1. Dėl didelio baltymų kiekio, reguliarus kalakutienos vartojimas, vietoj kitos mėsos, kuri turi didesnį riebalų ir cholesterolio kiekį, gali padėti pradėti propaguoti sveiką mitybą, neprarandant įprasto mėsos skonio ir nešalinant jos iš savo raciono. Kalakutienos maistinė vertė yra žymiai didesnė nei kitos mėsos. Taip pat ji išsiskiria:
– kalciu. 100 g tamsios kalakutienos mėsos turi 32 mg kalcio, kai tuo tarpu šviesi vištienos mėsa teturi 11 mg, jautienos nugarinė – 12 mg.
– šviesi kalakutienos mėsa turi žymiai mažiau kalorijų nei vištiena.
– cholesteroliu. Kalakutiena turi mažesnį sočiųjų riebalų kiekį polinesočiųjų riebalų – greitesnę apytaką ir kenksmingų medžiagų šalinimu skatinančių riebalų kiekį.
– riebalai. Kalakutiena turi mažiau bendrųjų riebalų nei vištiena. Patiekiamos kalakutienos porcija sudaro apie 90 g. Tik 5% kalorijų baltoje kalakutienos mėsoje yra iš riebalų. Kai tuo tarpu kiaulienos nugarinė turi 52%, jautienos nugarinė 41%, o vištiena 20%. Sočiųjų riebalų kalakutienoje taip pat mažiausiai – 5 g patiekiamoje 100 g mėsoje.
– baltymai. Vienoje kalakutienos porcijoje yra daugiau baltymų nei vištienoje. Joje taip pat daugiausia metionino – amino rūgšties, būtinos baltymų sintezei. Dėl to kiaulieną lengvą valgyti, ji skani, lengvai virškinama ir ypač tinkama vyresnio amžiaus žmonėms.
– soda. mažas jos kiekis. 100 g kalakutienos turi apie 68 mg sodos, t.y. apie 2% rekomenduojamo dienos kiekio. Tuo tarpu kumpis, dešra, rūkyta dešra ir kt. sudėtyje turi ~ 22% sodos.
– kalakutiena – puikus vitaminų šaltinis. Prisotina geležies, riboflavino, cinko, vitaminų B6, B12, būtinųjų maistinių medžiagų energijos gamybai ir stipriai sveikatai.
Taigi, šiuo atveju kalakutiena yra žymiai sveikesnė nei vištiena, tačiau dar lieka skonis, tas, kuris jums priimtinesnis.
Skanių patiekalų!
Asta yra šio puslapio administratorė. Atsakymai į klausimus yra paremti ekspertinėmis žiniomis ar internete prieinama informacija.