Pagal maisto medžiagų duomenis, paprastame medaus stiklainyje yra:
- 82% cukraus pagal svorį.
- Pusė to cukraus (40% bendro svorio) yra fruktozė.
- Vitaminų ir mineralų yra tik pėdsakai.
- Meduje yra įvairių antioksidantų.
- Santykinis gliukozės-fruktozės kiekis meduje gali būti labai įvairus ir jo glikeminis indeksas įvairuoja nuo žemo iki aukšto.
Viename tyrime, kuriame dalyvavo 48 diabetikai, nustatyta, kad tie, kurie 8 savaites maitinosi medumi, numetė svorio, sumažėjo trigliceridų ir bendras cholesterolio kiekis jų kraujyje, tuo tarpu padidėjo HDL („gerojo“) cholesterolio kiekis. Bet padidėjo HbA1c (gliukozės kiekio kraujyje žymeklis) kiekis, kas nėra gerai. O dar vienas tyrimas, kuriame dalyvavo sveiki žmonės, diabetikai ir turintys hiperglikemiją, atskleidė, kad:
- Nuo medaus cukraus kiekis kraujyje pakilo mažiau negu nuo dekstrozės (gliukozės) ir sacharozės (gliukozės ir fruktozės). Bet cukraus kiekis vis tiek pakilo.
- Medus sumažino C-reaktyvaus baltymo (CRP) kiekį – tai yra uždegimo žymuo.
- Medus sumažino LDL cholesterolio ir kraujo trigliceridų kiekį bei pakėlė HDL cholesterolio kiekį kraujyje.
- Medus taip pat sumažino homocistino – dar vieno kraujo žymens, susijusio su ligomis, kiekį.
Nerafinuotame meduje taip pat yra antioksidantų, kurie daro nemažą poveikį sveikatai – mažina širdies ligų riziką. Antioksidantų kiekis skirtingose medaus rūšyse gali skirtis net iki 20 kartų. Paprastai daugiau jų būna tamsiame meduje, tokiame kaip grikių.
Taigi, ar gerai valgyti medų? Tai priklauso nuo kai kurių aplinkybių. Jeigu esate sveikas, aktyvus ir jums nereikia mesti svorio, maža tikimybė, kad medus jums pakenks – jis bent jau kur kas sveikesnis už cukrų. Bet jeigu turite antsvorio, sergate diabetu ir jums reikia mažinti angliavandenių kiekį maiste, tada medaus reikėtų vengti kiek tik įmanoma. Labai gerai naudoti medų, kai norite išsikepti kokių sveikų skanumynų – tada cukrų gerai pakeisti medumi.
Asta yra šio puslapio administratorė. Atsakymai į klausimus yra paremti ekspertinėmis žiniomis ar internete prieinama informacija.