Taip, šaldyti voveruškas gali būti sudėtinga, kaip ir bet kuriuos grybus, nes grybai turi daug vandens, kuris užšalęs sudrasko ląstelių membranas ir dėl to atšildžius grybas sutyžta. Bet to galima išvengti pirma voveruškas pakepinus, tada dalis vandens išeis lauk. Be to, grybai užims ir mažiau vietos šaldiklyje.
Pirmiausia grybus gerai nuplaukite, pripylę vandens į kriauklę. Nupjaustykite kotų galiukus, o didelius grybus perpjaukite per pusę. Voveraičių kepinimui paimkite truputį riebalų – sviesto, alyvų aliejaus, kiaulės taukų ar pan., bet skaniausios turbūt yra pakepintos ant sviesto. 1 kg grybų imkite apie 1 valg. šaukštą. Ant stiprios ugnies ištirpinkite sviestą, suverskite voveruškas ir lengvai pamaišykite, kad jos visos išsivoliotų svieste. Galite pamaišyti maždaug kas kelias minutes.
Netrukus pradės formuotis vandens balutė. Po 5-10 min. pamatysite, kad grybai vis mažėja, o vandens vis daugėja. Jums reikės kepinti tol, kol vandens pasidarys maždaug tiek pat, kiek grybų. Tada nukelkite jas nuo ugnies ir šaukštu sudėkite juos į tą talpą, kur ketinate šaldyti. Tam gerai tinka keksiukų formelės – sudėkite grybus į metalinę keksiukų skardą ir įkiškite į šaldiklį, o kai užšals, staliniu peiliu iškrapštykit juos lauk. Sušalusius į formeles grybus sudėkite į šaldymo maišelius ir laikykite šaldiklyje.
Beje, galima panaudoti ir skystį, kuris liko pakepinus voveruškas – kaip grybų sultinį. Galite jame virti kruopas arba gaminti sriubą, arba pasigaminti voveruškų rizotą su sausu vynu.
Skanių grybų!
http://www.brokenplowblog.com/2013/07/08/freeze-chanterelle-mushrooms/
Asta yra šio puslapio administratorė. Atsakymai į klausimus yra paremti ekspertinėmis žiniomis ar internete prieinama informacija.