Tai priklauso nuo to, ko tam žmogui reikia. Tai gali būti maisto gaminimo įrankiai, puodai ir pan. Pagalvokite kad ir apie tokius dalykus:
- Stebėkite tą žmogų virtuvėje. Jei yra galimybė, padėkite jam. Pažiūrėkite, ar kas nors iš jo įrankių arba puodų neatrodo nusidėvėję, arba ar jam kokia nors užduotis nereikalauja pastangų. Žiūrėkite, ar jis ar ji nebando ko nors naujo. Gal mokosi kepti duoną? Dar nepamirškite, kad nusidėvėjęs įrankis gali būti nusidėvėjęs dėl to, kad jis dažnai naudojamas ir labai gerai tinkamas tam darbui. Jei jis jau laikosi ant garbės žodžio, gali būti, kad labai praverstų pakaitalas. O jei jis šiaip senas, bet dar puikiai funkcionuojantis, jo pakeisti nereikia.
- Pasidalinkite receptu. Jei jūs irgi gaminate, visai gali būti, kad žinote vieną kitą patiekalą, nežinomą jūsų dovanos gavėjui. Jei turite laiko, pasisiūlykite pagaminti tą patiekalą kartu. Tai ypač reikalinga, jei čia reikia panaudoti kokią nors ypatingą metodiką.
- Pasiūlykite ingredientų. Geriausi ingredientai gali būti nebūtinai kas nors visai naujo, bet šiek tiek įmantresni ar brangesni negu tie, kuriuos tas žmogus paprastai naudoja. Kad ir druska bei pipirai. Dovanai ieškokite įdomesnių, gurmaniškų versijų, tokių kaip rožinė Himalajų druska, kurios tas žmogus galbūt dar nebandęs. Daug jų parduodami kartu su trintuvėmis. Taip pat ir medus – jo būna gausybė versijų, priklausomai nuo to, iš kokių augalų surinktas.
- Pasidalinkite savo asmeniniu delikatesu. Geros dovanos – namie kepta duona, uogienė arba konservai, arba šviežios naminės daržovės ar vaisiai. Pridėkite ir etiketę su datomis ir ingredientais. Galbūt net norėsite pasidalinti receptu, jei tai nėra kokia šeimos paslaptis!
- Nueikite kartu kur nors pavalgyti. Geras pavalgymas gali būti labai puiki dovana. Pvz., vyno degustacijos. Galite nueiti į restoraną arba pats ką nors pagaminti tam žmogui.
- Padovanokite virtuvės žirkles. Geros virtuvinės žirklės – tikrai puikus daiktas, bet žirklės sulūžta arba pasimeta. Kokybiški peiliai – irgi gerai, bet kai kurie nepatogiai jaučiasi dovanodami peilius.
- Padovanokite dovanų čekį kokiai nors maisto parduotuvei. Geras pasirinkimas – natūralaus arba šiaip kokio ypatingo maisto parduotuvės, jeigu jūsų dovanos gavėjas iš ten perka. Kita naudinga idėja – padovanoti kulinarijos kursus.
- Augalai. Net jeigu žmogus turi tik palangę, užveiskite naminį žolelių daržą arba padovanokite jam sėklų, vazonų ir dirvožemio.
- Kokios nors kultūros maisto gaminimo rinkinys. Taip pat gera dovana gali būti kinietiška keptuvė, lazdelės arba sušio vyniojimo įranga.
- Nupirkite kulinarijos knygą. Gal ten bus kokių egzotiškų receptų, apie kuriuos tas žmogus nieko nebuvo girdėjęs.
- Nufotografuokite to žmogaus pagamintus patiekalus. Tam reikės makro objektyvo arba fotoaparato, nustatyto makro režimu. Sudėkite tas nuotraukas į foto albumą ir palikite tuščių puslapių užrašyti tų patiekalų receptams.
Asta yra šio puslapio administratorė. Atsakymai į klausimus yra paremti ekspertinėmis žiniomis ar internete prieinama informacija.