Gal tau patiks toks Jamie Oliver kalakuto receptas – tinkantis Kalėdoms arba šiaip kokiai progai:
- šakelė šviežio mairūno
- 12 plonų riekelių rūkytos kiaulienos
- galvutė česnako
- 4 vidutiniai raudonieji svogūnai
- 2 saliero kotai
- didelė sauja duonos trupinių
- sauja džiovintų abrikosų
- 300 g geros kokybės maltos kiaulienos
- 1 citrinos žievelė
- žiupsnis tarkuoto muskato
- 1 didelis ant kraiko laikomos vištos kiaušinis
- jūros druskos
- šviežiai sutrintų juodųjų pipirų
- 12 mažų šviežio rozmarino šakelių, plius dar keletas papildomų
- 4-4,5 kg kalakutas
- 2 nuskustos morkos
- 1 didelis apelsinas
- alyvų aliejaus
- 2 šaukštai miltų
- 1,1 l vištienos arba daržovių sultinio
Orkaitę įkaitink iki maksimalios temperatūros. Keptuvę pašlakstyk alyvų aleijumi, įmesk mairūno šakelių ir 6 kiaulienos riekeles. Nulupk ir supjaustyk česnako skilteles ir svogūną. Į keptuvę įdėk česnaką, supjaustytus salierus ir svogūną ir kepink viską ant nestiprios ugnies, kol pagels ir lengvai paruduos. Nuimk keptuvę nuo ugnies, suberk duonos trupinius, ir kol mišinys vėsta, supjaustyk abrikosus ir įmaišyk. Kai viskas atvės, sudėk kiaulieną, citrinos žievelę, muskatą, kiaušinį, daug druskos ir pipirų ir viską gerai sumaišyk.
Supjaustyk perpus likusias kiaulienos riekeles, o 1 česnako skiltelę supjaustyk mažais šiaudeliais. Ant kiekvienos kiaulienos riekės puselės padėk po česnako šiaudelį ir rozmarino šakelę ir gerai suvyniok. Taip gausis 12 mažų ritinukų. Kalakuto šlauneles ir blauzdeles subadyk abiejose pusėse po 6 kartus. Į kiekvieną skylę įkišk po mažąjį kiaulienos ritinuką, kad jie vos kyšotų. Taip kalakuto blauzdelės įgys puikų kvapą ir išliks drėgnos jam kepant.
Likusius svogūnus supjaustyk per pusę, morkas – storais griežinėliais. Kalakutą gerai nušluostyk popieriniu ranšluosčiu iš išorės ir vidaus ir padėk ant lentos kaklu į save. Surask odelės, dengiančios kalakuto krūtinėlę, pakraščius ir atsargiai patrauk ją atgal. Jei būsi atsargi, nulupsi visą odelę nuo mėsos, palikusi ją prisijungusią prie šonų. Žiūrėk, kad nepadarytum skylių! Pakelk nuluptą odelę ties kaklo galu ir tarp odos bei krūtinėlės prikimšk įdaro. Apelsiną 30 sek. įdėk į mikrobangę, kad pašildytum, ir įkišk jį į kalakutą. Pasverk įdarytą kalakutą ir apskaičiuok kepimo laiką (apie 20 min. 500 g).
Padėk tą paukštį į didelę kepimo skardą, įtrink alyvų aliejumi ir gerai pasūdyk. Aplink padėk supjaustytų morkų, likusį česnaką, svogūnus, apdenk folija ir įkišk į įkaitusią orkaitę. Karštį sumažink iki 180 C ir kepink tiek laiko, kiek apskaičiavai, arba kol šlaunelę pradūrus peiliu nebėga sultys. Paskutinėms 45 min. nuimk foliją, kad paukštis apskrustų. Atsargiai išimk kalakutą iš padėklo ant lentos, lengvai uždengtą foliją, ir palik mažiausiai valandai, dar geriau dviem, jei paukštis didelis. Į to laiko pabaigą iš skardos surink riebalus, į juos įmaišyk miltus ir sultinį. Skardą padėk ant viryklės ir užvirink ant didelės ugnies. Kai padažas pradės tirštėti, supilk jį į dubenį. Patiek kalakutą su tuo padažu.
Skanaus kalakuto!
Asta yra šio puslapio administratorė. Atsakymai į klausimus yra paremti ekspertinėmis žiniomis ar internete prieinama informacija.