Manoma, kad kofeinas arbatai reikalingas kaip gynybos priemonė nuo vabzdžių – no jo lapai pasidaro kartoki, todėl vabzdžiai jų nemėgsta. Pažeidžiamiausi yra pumpurai ir jauni lapai, todėl jie daugiausia ir turi kofeino. Iš tikrųjų, kofeino kiekiui arbatos lapuose turi įtakos daug faktorių: regionas, kuriame auga arbatkrūmiai, arbatkrūmio veislė, augalo amžius, lapų amžius, augimo sezono ilgis, augimo sąlygos, maisto medžiagos dirvožemyje, lietus ir kenkėjų sukeltas stresas. Taip pat tai priklauso ir nuo to, kaip paruošiama arbata – nuo arbatos lapų kiekio puodelyje, vandens temperatūros ir plikymo laiko iki to, ar lapai buvo palaidi, ar pakelyje. Apskritai kuo tirštesnė arbata, karštesnis vanduo ir ilgesnis plikymo laikas, tuo daugiau kofeino bus arbatos puodelyje.
Turint omeny visus tuos faktorius, iš tikrųjų sunku atsakyti į klausimą, kokioje arbatoje yra daugiausia kofeino. Galima tik nurodyti kofeino variacijas tam tikrose arbatos rūšyse, ir skaičiai priklauso nuo arbatlapių kiekio bei plikymo laiko.
Gėrimas | Kofeino kiekis 250 ml puodelyje, mg |
Baltoji arbataŽalioji arbataUlongo arbataJuodoji arbata | 30-5535-7050-7560-90 |
Kai kurios iš arbatos rūšių, turinčių daug kofeino: Lapsang Souchong, LiChee, arbata su šokolado aromatu, arbata su kavos aromatu, Premium juodoji arbata, Hong Mao Feng, Dardžilingo arbata, Assam, Earl Grey, Ceilono juodoji arbata, Masala Chai, Junano auksinė juodoji, juodųjų perlų arbata.
Beje, žalioji arba baltoji arbata nebūtinai turi mažiau kofeino negu juodoji. Viename laboratoriniame tyrime nustatyta, kad 200 ml puodelyje dažniausiai būdavo apie 55 mg kofeino, nepriklausomai nuo arbatos rūšies. Pvz., dardžilingo arbata ir japoniška senča turėjo beveik vienodai kofeino. Bet viena kiniška baltosios arbatos rūšis turėjo net 75 mg kofeino, beveik kaip Asamo arbata. Paprastai kofeino mėgėjai renkasi Asamo arbatą, kuri yra viena iš daugiausiai turinčių kofeino, bet vargu ar kada pagalvotų apie baltąją.
Taigi jei norite arbatos su daug kofeino, tikriausiai nėra taip svarbu, kokią pasirinksite, svarbiausia ją padaryti koncentruotą ir ilgiau palaikyti. Bet geriausias pasirinkimas turbūt būtų Asamo arbata arba kuri nors kita iš išvardintų rūšių.
Asta yra šio puslapio administratorė. Atsakymai į klausimus yra paremti ekspertinėmis žiniomis ar internete prieinama informacija.