Čipsai, be abejo, labai skanu, bet jie paprastai nebūna laikomi sveiku maistu. Tačiau čipsų gamintojai dabar jau mažina druskos ir aliejaus kiekius. Bet vis tiek reikėtų prisiminti, kad bet kokį maistą reikėtų valgyti su saiku. Net jeigu ir sveikiausių čipsų valgysite per daug, nuo to prisiauginsite lašinių.
Čipsų sveikumas daugiausiai priklauso nuo aliejaus rūšies. Anksčiau juos kepindavo medvilnės sėklų aliejuje ir kitokiuose aliejuose, kuriuoe yra daug sočiųjų riebalų, galinčių užkimšti arterijas. Geriau ieškokite čipsų, keptų sveikesniuose aliejuose, pvz. saulėgrąžų, kuriame sočiųjų riebalų tėra pusė tiek kiek medvilnės sėklų aliejuje. Saulėgrąžų aliejų daugiausia sudaro nesotieji riebalai, kurie kaip tik yra naudingi širdžiai. Dar gerai ir čipsai, kepinti sojos aliejuje. Jei pamatote, kad sudėtyje yra trans riebalų, dar vadinamų hidrogenizuotais riebalais, tokių venkite kaip maro – šitie riebalai yra patys nesveikiausi, kokie tik gali būti, galintys sukelti širdies ir kraujagyslių ligas.
Maistas, turintis daug riebalų ir daug druskos, kelia kraujospūdį, o čipsai yra kaip tik tokie. Sveikesni čipsai yra tokie, kurie pažymėti kaip „low-sodium“, t.y. turintys mažai natrio, ir tie, kurie būna ne aliejuje kepti, o orkaitėje. Į kepamus orkaitėje čipsus dedama mažiau riebalų, užtat toks pasirinkimas būna sveikesnis. Pvz., aliejuje keptas čipsas turi 150 kalorijų ir 9 g riebalų, iš kurių 2.5 g sudaro sotieji riebalai, o vidutinis orkaitėje keptas čipsas turi nuo 110 iki 140 kalorijų ir 2.5-6 g riebalų.
Dabar dar būna natūralių čipsų, kurie neturi jokių dirbtinių priedų ir yra minimaliai perdirbti. Tačiau natūralūs čipsai yra ne tas pats, kas ekologiški. Ekologiški būna pagaminti nenaudojant jokių pesticidų ar trąšų, naudojant tik atsinaujinančius išteklius. Jie neturi nei konservantų, nei dirbtinių dažiklių.
Iš sveikiausių čipsų išskiriami tokie:
Popchips, kurie yra iš viso nekepti, tiesiog išpūsta bulvė, panaudojant šiek tiek karščio ir slėgio. Jie neturi nei dirbtinių kvapiklių, nei dažiklių, konservantų, natrio glutamato ar hidrogenizuotų riebalų.
The Meditteranean Snack Food Company Baked Lentil Chips
Laurel Hill Multigrain Tortilla Chips
Terra Sweet Potato Chips turi daugiau riebalų ir kalorijų negu prieš tai išvardinti čipsai, bet turi labai mažai druskos. Jie kepami ant rapsų, saulėgrąžų arba dygminų aliejaus.
Blue Corn Tortilla Chips pagaminti iš įvairių grūdų, pvz. kukurūzų, rudųjų ryžių, avižų, linų sėmenų, saulėgrąžų ir sezamų.
Kettle Brand Baked Potato Chips pagaminti vien tik iš bulvių, jūros druskos ir aliejaus, visai neturi dirbtinių priedų. Riebalų jie turi 65% mažiau negu tradiciniai čipsai.
Beanitos yra gaminami iš ankštinių grūdų, kalorijų turi maždaug tiek pat kiek bulvių traškučiai. Jie taip pat turi 2.5 kartus daugiau riebalų negu tradiciniai kukurūzų arba bulvių traškučiai, taip pat ir daug mažesnį glikeminį indeksą, palyginti mažai druskos.
Sunchips. Vienoje jų porcijoje yra apie 18 g pilno grūdo produktų, apie trečdalį dienos normos, 30% mažiau riebalų negu tradiciniai čipsai ir palyginti mažai druskos.
Asta yra šio puslapio administratorė. Atsakymai į klausimus yra paremti ekspertinėmis žiniomis ar internete prieinama informacija.