Žuvų taukus reikia rinktis pagal septynias pagrindines savybes:
- Švarumą. Žuvų taukai turi atitikti tarptautinius standartus pagal sunkiųjų metalų, polichlorintų bifenilų (PCB), dioksinų ir kitų teršalų kiekį. Daugelis jų neatitinka šių standartų, nors gamintojai ir teigia priešingai.
- Šviežumą. Omega-3 riebalai lengvai oksiduojasi, dėl to apkarsta. Apkartę aliejai gali sukelti visokius uždegimus ir vietoj to, kad padėtų jums išvengti tam tikrų ligų arba jas pagydyti, jie tik sukelia ligas!
- Veiksmingumą. Kad veiktų kaip priešuždegiminiai, žuvų taukai turi turėti atitinkamą kiekį ilgagrandžių junginių, priklausančių omega-3 riebiosioms rūgštims – eikosapentanenojinės rūgšties (EPR) ir dokosaheksaenojinės rūkšties (DHR). Ypač svarbi yra DHR.
- Maistines medžiagas. Visi žuvų taukai turi šiek tiek EPR ir DHR. Bet taukuose, pagamintuose iš žuvų (menkių, rajų arba ryklių) kepenų, taip pat būna kai kurių riebaluose tirpių vitaminų, kuriuos sudėtinga pasisavinti iš maisto.
- Biologinį prieinamumą. Organizmo sugebėjimas suvartoti naudingąsias medžiagas, esančias žuvų taukuose, priklauso nuo riebiųjų rūgščių molekulės formos. kuo natūralesnė molekulės struktūra, tuo geriau. Geriausi yra natūralūs trigliceridų taukai, etilo esteriniai taukai yra pusiau natūralūs, tik koncentruoti ir distiliuoti, siekiant pašalinti nešvarumus. Tokiuose taukuose dvigubai ar net trigubai padidėja DHR ir EPR koncentracija. Sintetiniai trigliceridiniai aliejai blogiau įsisavinami už kitus.
- Draugiškumą aplinkai. Žuvys turi būta sugautos taip, kad jų ištekliai vėl atsinaujintų, ir reikėtų vengti nykstančių rūšių.
- Kainą: produkto kaina turėtų per daug nesikandžioti.
Atsižvelgiant į šias savybes, rekomenduojami yra tokie žuvų taukai: Vital Choice Wild Salmon Oil, Carlson Labs Elite Omega-3 Gems Fish Oil, LifeExtention Super Omega-3 su sezamo lignanais ir alyvų ekstraktu, Barlean’s Fresh Catch Fish Oil Omega-3, NOW Ultra Omega-3. Visi jie įvertinti 4-5 žvaigždutėm, juos galima nusipirkti internetu.
Asta yra šio puslapio administratorė. Atsakymai į klausimus yra paremti ekspertinėmis žiniomis ar internete prieinama informacija.